Top 20 seværdigheder i Berlin

Her er 20 af de mest besøgte seværdigheder i Berlin. Rækkefølgen er tilfældig og måske synes du der mangler nogen. Det er selvfølgelig smag og behag og dette er ment som inspiration til din Berlintur.

01. Brandenburger Tor
Formentlig Berlins mest berømte bygningsværk. I sig selv ikke et kæmpe monument med sine ca. kun 26 meters højde. Men den gamle byport fra 1791 stod mellem Øst- og Vestberlin, og blev derfor et symbol på Berlinmurens fald i 1989 og genforeningen af Tyskland og er samtidig Berlins vartegn.

02. Rigsdagen
(Rigsdagen – det tyske parlament). Oprindelig opført 1894. I 1999 gennemgik den en omfattende ombygning og fik bl.a. en stor glaskuppel med fin udsigt over det centrale Berlin.

03. Fjernsynstårnet
Fjernsynstårnet på Alexanderplatz. Bygget i 1969 af det tidligere DDR. 365 meter højt og kan ses over det meste af Berlin. Der er en restaurant i ca. 200 meters højde, som man kan komme op til med elevator.

04. Kurfürstendamm
Mens Berlin var delt var det den mest centrale gade i Vestberlin.  I dag er den stadig en af de mest centrale gader til shopping med mange butikker, indkøbscentre og det berømte 6-etagers KaDeWe (Kaufhaus des Westens) i nærheden, samt den flotte Gedächtniskirche, som med sin ruin står som minde om 2.verdenskrig.

05. Potsdamer Platz
I 1990´erne var her Europas største byggeplads, da Berlinmuren tidligere gik igennem området. I dag er det præget af helt ny arkitektur, Sony Center, filmmuseum og shoppingcenteret Potsdamer Arkaden m.m.

06. Berlinmuren
Kan ses på Mauermuseum eller Dokumentationszentrum Berliner Mauer eller på East side Gallery.

07. Det jødiske Museum
Selv bygningen er arkitektonisk ret imponerende, tegnet af Daniel Libeskind. Museet beskriver jødernes historie igennem 2000 år, hvor jødeudryddelsen under 2.verdenskrig har en stor afdeling. Omfattende sikkerhedskontrol med metaldetektorer ved indgangen.

08. Unter den Linden
Den historiske fornemme boulevard i centrum af Berlin med historisk arkitektur med bl.a.  Bebelplatz, Deutsches Historisches Museum m.m.

09. Friedrichstraße
I denne centrale lange gade i Østberlin ligger bl.a. kultur-stormagasinet Dussmann og luksuriøs shopping i Friedrichstadt-Passagen og Galeries Lafayette.

10. Sejrssøjlen
Søjlen skyder i vejret midt i en den store 7 baners rundkørsel Grosser Stern midt i Tiergarten. Søjlen er fra 1864 til minde om sejren over Danmark i den dansk-prøjsiske krig.

11. Aquadome
AquaDome er den største cylindrisk tank i verden, og indeholder mere end 1 million liter vand, koralrev og hundredvis af fantastiske fisk.

12. Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie var nok den mest kendte af grænseovergangene mellem Øst- og Vestberlin mens byen var delt 1945-1990.

13. Postdamer Platz
Potsdamer Platz har før været Berlins været Berlins midtpunkt. I 1920′erne var der så travlt på Potsdamer Platz, at europas første lyskurv blev stillet op her.

14. Botanisk Have
Den Botaniske Have (Botanischer Garten), der blev anlagt mellem 1897 og 1910 på et 43 hektar stort område med 22.000 forskellige plantearter er en af de største og mest betydningsfulde botaniske haver i verden.

15. Sejltur på Spree
Spree løber 47,1 kilometer gennem byen og Havel 27,1 kilometer. I det hele taget har Berlin 180 kilometer floder og kanaler og flere broer end Venedig.

16. KaDeWe – Kaufhaus Des Westens
Tysk stormagasin i Berlin og det største på det europæiske kontinent. KaDeWe er over 60.000 m² stort, har et sortiment på over 380.000 varer og mellem 40.000 og 50.000 kunder dagligt.

17. Det Olympiske Stadion
Knap 75.000 siddepladser. Olympiastadion ligger i bydelen Charlottenburg-Wilmersdorf i det tidligere Vestberlin. Det er hjemmebane for fodboldklubben Hertha BSC Berlin, som spiller i den bedste tyske række – Bundesligaen.

18. Berlin Maraton
Løbet arrangeres af den berlinske løbeklub SC Charlottenburg, og blev afholdt første gang d. 13. oktober 1974 med 286 løbere, i 2011 deltog omkring 41.000 løbere.

19. Museumsøen
Berlins ældste og mest kendte museumskompleks. Det er placeret på Spreeinsel som ligger i centrum af byen.

20. Potsdam
Byen Potsdam ligger godt nok lige udenfor Berlin, men den kan besøges med s-toget (S-Bahn) fra Berlin. Her kan bla. ses. slottet Sanssouci, filmbyen Babelsberg m.m.