Det jødiske museum

Det jødiske museum i Berlin (Jüdisches Museum Berlin) dækker 1000 års tysk jødisk histoire. Det lå oprindeligt i Oranienbrugerstrasse, men blev lukket af nazisterne i år 1938. Museet er placeret i en meget speciel bygning fra 2001. Bygningen alene er et besøg værd. Den er lavet i zig-zag og bliver i folkemunde kaldet “blitz” (lynet).

Der er en særlig stemning når man træder ind i det jødiske museum for terrortruslen betyder, at du bliver skannet og visiteret før du bliver lukket ind.Udstillingen er flot, og fortæller jødernes historie og kultur som indvandrere i Tyskland gennem 1.000 år. Gå en tur der ind for at nyde bygningen og få lidt viden med om jødisk historie.

Bygningen er tegnet af den jødiske arkitekt Daniel Liebeskindog stod færdig til åbning i 2001. Bygningen i sig selv er en oplevelse. Liebeskind har også tegnet Imperial War Museum i London og det danske jødiske museum. Du kan se Liebeskinds projekter på hjemmesiden www.daniel-libeskind.com.

Mandag aften kan du kombinere dit besøg med et besøg på museums restauranten Restaurant Liebermann, hvor der er kosher mellemøstlig buffet med akkompagnement af Klezmer musik. Klezmer musik er en jødisk (Jiddisch) musik tradition, som har oplevet en renaissance i Tyskland de senere år. Meget lækkert og megethyggeligt hos Liebermann’s. Husk at bestille bord på  030 25 93 97 60. Kosher er fødevarer, som det er tilladt jøder at spise ifølge Mosebøgerne og jødisk tradition. Læs definitionen på “kosher” i Den Store Danske Encyklopædi.

Jiddisch er et vestgermansk sprog med slaviske og hebraiske elementer. Det er nært beslægtet med tysk, og når det bliver talt eller sunget tænker man tit: “hov det forstod jeg” – for derefter at blive sat helt af. Til overflod skrives det med hebraiske bogstaver. Sproget tales dagligt af 3 millioner mennesker i verden – før holocaust af 12 millioner mennesker i øst og centraleuropa. Berlinsk eller berliner snautze har masser af låneord fra Jiddisch. Vil man studere sproget kaldes det Jiddistik.

Mindre børn vil kede sig på museet.

Jødiske Museum Berlin
Lindenstraße 9-14, 10969 Berlin
Info: +49 (0)30 259 93 300
Fax: +49 (0)30 259 93 409
General:

Rundvisninger

Åbningstider
Mandage fra 10 til 22
Tirsdag-Søndag fra 10 til 20.

Lukket
13. og 14. september (Rosh ha-Shanah)
22. september (Yom Kippur)
24. december (Juleaften)

U-bahn
Hallesches Tor