Kurfürstendamm

Kurfürstendamm er Berlins mest populære shopping boulevard – og du har ikke rigtig været i Berlin uden en shoppe tur på Ku’damm. Også kaldet ku damm bummel. Fra Gedäctniskirche løber den 3,5 kilometer vestpå som en bred boulevard med butikker, hoteller og restauranter. Ku’damm er stedet, når der skal shoppes igennem – også når der sammenlignes med Friedrichstrasse og Hackescher Markt, som er de store shopping strøg i øst.

Der er gang i den på Ku’damm mellem Breitscheidplatz og det mondæne Fasanstrasse – længere nede af gaden mod Olivar Platz falder boulevarden lidt til ro med mere eksklusive boutiqer som Jean-Paul Gaultier, Jil Sander, Gucci eller Versace. En ose indkøbstur ad Ku’damm kaldes “Ku’damm bummel”.

Kurfürstendamm blev anlagt i 1542 for at lette kurfürst Joakim ll’s rejse mellem slottet i centrum (Stadt Schloss) og jagtslottet i Grünewald. I tiden op mod 1. verdenskrig udviklede boulevareden sig til at være centrum underholdning, handel og kommunikation i Tysklands hovedstad. Det var Otto von Bismarck, der, efter at have tævet både danskere, østrigere og franskmænd, besluttede at udvide vejen til en 57 meter bred boulevard så Berlin kunne få sin egen Champs-Elysses. Hvorfor ikke? Keiser-Wilhem-Gedächtniskirche stod færdig for foden af Kurfürstendam i 1895 som områdets vartegn. I dag en den i ruiner – men stadig et vartegn for Berlin.

På det tidspunkt var Berlin på vej til at blive verdens tredje største by og den hurtigst voksende.

Efter 1. verdenskrig blev boulevarden og livet på Kurfürstendamm for mange synonymt med “de brølende tyvere” med cabareter, restauranter og luksusbutikker. En overgang i 1920’erne var der 350.000 russiske emigranter med penge på lommen. De fleste slog sig ned i området og boulevarden fik øgenavnet “Kurfürstenprospekt”, for det var næsten som at være hjemme i Skt. Petersborg.

Efter 2. verdenskrig lå store dele af bygningerne omkring boulevarden i ruiner – Kurfürstendamm blev genopbygget og udviklede sig under den kolde krig til at være et udstillingsvindue for vesten. Også selvom arkitekturen ikke når på højde med fortidens storhed. Rester af en typisk bygning kan ses i nr. 59/69. Siden murens fald har Potsdamer platz overtaget meget af biograf publikummet og i øst er der opblomstring af handel – blandt andet på Friedrichstrasse. Men trods de nye konkurrenter har Kurfürstendamm tilsyneladende uendelig saft og kraft i sig og ingen steder i byen har du mulighed for at finde så stort et udvalg af butikker. Er du i tvivl, så læg mærke til, hvor bred boulevardeni virkeligheden er med store fortorve, træer og flere vejbaner. Det er byens handelscentrum.

På toppen af Ku’damm ved Breitscheidsplatz løber boulevarden ind i Tauentzienstrasse – mindre mondæn, men der er gang i den og der er store butikker – fx KaDeWe. KaDeWe betyder Kaufhof Des Westens og er blandt verdens største varehuse. Gå ikke glip af fødevareafdelingen på øverste etage.

Sidegaderne til Ku’damm må ikke overses med blandingen af junk-butikker, antikbutikker og boutiqeues og extremt trendy hairdesignersaloner. Butikkerne har ofte åbent til 20 – 22 tiden. Især sidegaderne op mod Kantstrasse og Sauvigny Platz er værd at gå på opdagelse i.

Ku’damm har sin egen hjemmeside.