Potsdamer Platz

Potsdamer Platz har før været Berlins været Berlins midtpunkt. I 1920’erne var der så travlt på Potsdamer Platz, at europas første lyskurv blev stillet op her. Det var det kryds i Europa med mest traffik. Det moderne europas om ikke vugge så ihvertfald teenageår blev trådt her. Liv, lys og puls. Det ændrede krigen og under den kolde krig var her bar mark bevogtet af hunde, muren, soldater. Efter murens fald blev det besluttet at skabe en ny europæisk by her med en tæt samling af højhuse. Internationale stjerne arktiekter som Piano, Rogers og Isozaki stod bag opførelsen på det, der var europas største byggeplads i 5 år og en spritny bydel genopstod ud af intet.

Idag står Sony Center af Helmut Jahn og breder armene ud mod Deutsche Bahn tårnet høje grønne glasfasade. Overfor ligger DaimlerChrysler kvarteret og Beisheim Centeret. Høj husene har klare linier tilbage til skyskraberne i Chicago og New York. Det er lidt uvante omgivelser for en Europæer, der er vant til lavere byggeri – men tænk på Potsdamer Platz som down-town i en amerikansk storby. Så bliver det lettere at forstå – om man kan li det er jo en smagssag.

Mission accomplished
Den ny plads er nu 10 år gammel og missionen med at skabe ny puls på pladsen må siges at være lykkes med en blanding af trafikknudepunkt, boliger, kontorer, restauranter, barer, forlystelsessteder, teatre og indkøbsmuligheder.

Europas teenager
Pulsen på Potsdamer Platz blev sat i gang af jernbanen i 1838 mellem Berlin og Potsdam og i løbet af det 19. århundrede udviklede pladsen sig til et de vigtigste knudepunkter i Berlin. Store huse, store virksomheder og luxus hoteller hørte til her. “Haus Vaterland” var et populært forlystelsessted med mad, dans og show. I efterkrigstiden var her bar mark og blot tre huse holdt skansen for “Potsdamer platz”.

Med genopbygningen skal Potsdamer Platz rettere betegnes som Potsdamer Platz området.

Området præges af Sony Centeret, som er opført af Helmu Jahn Schuf. Sony Center har en meget effektfuld telt konstruktion over et
centralt torv med cafeer, biografer, restauranter, kontorer og en biograf samt indendørs Legoland og et filmmuseum.

Over mod Tiergarten er hotellet Ritz-Carlton af Himler & Sattler og en endnu en blok med boliger og kontorer af David Chipperfield.