Museumsøen

Museumsinsel er Berlins ældste og mest kendte museumskompleks. Det er placeret på Spreeinsel som ligger i centrum af byen. Blandt museerne finder man Pergamonmuseet, Altes Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie og Bodemuseum.

i 1797 besluttede kong Fredrik Vilhelm II at realisere et forslag fra arkæologen og kunstprofessoren Alois Hirt om at opføre et museum på øen med udstillinger af antik og nyere kunst. I 1810 gennemførte hans efterfølger Fredrik Vilhelm III intentionerne med en beslutning om at åbne en offentlig kunstsamling her.

Det blev hurtigt nødvendigt med nybygninger, og i 1822 præsenterede Karl Friedrich Schinkel planer, der medførte omfattende ændringer for den nordlige del af øen. Udover museumsbyggeri indebar planen også opførelse af flere broer.

Senere er der løbende sket udbygninger af øen og p.t. er der iværksat omfattende restaureringsarbejder og udbygningarbejder der strækker sig frem til år 2015 og omfatter foruden egentlige saneringer et anlæg af over- og underjordiske forbindelser mellem de enkelte museumsbygninger; så den besøgende får mulighed for en sammenhængende promenade gennem de omfattende samlinger. Museumsinsel er desuden optaget på Unescos verdens kulturarv liste.

Domkirken ved museumsøen

Domkirken ved museumsøen