Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie – grænsen mellem øst og vest
Checkpoint Charlie var nok den mest kendte af grænseovergangene mellem Øst- og Vestberlin mens byen var delt 1945-1990. Man får fornemmelsen af, at lige her var den kolde krig. Checkpointet lå ved Kreuzbergs nordligste punkt på Friedrichstraße på grænsen mellem den sovjetiske og den amerikanske sektor. Den måtte kun passeres af ansatte ved de allieredes ambassader og militærorganisationer, ikke-tyske udlændinge, den varige repræsentation for Vesttyskland og DDR-funktionærer.
Navnet Checkpoint Charlie er som udgangspunkt ikke særlig glamourøst – det betyder faktisk bare Kontrolpunkt “C”. I den mere dystre afdeling hører en række spektakulære flugtforsøg fra øst til vest der kostede flere livet. Læs foreksempel om nedskydningen af Peter Fechter på Wikipedia.
Peter Fechter (14. januar 1944 – 17. august 1962) var en brolægger fra Østberlin. Som 18-årig blev han en af de første dødsofre for grænsevagterne ved Berlinmuren. I forbindelse med, at han sammen med en ven forsøgte at flygte ind over muren, men blev skudt og faldt ned på jorden. På trods af råb om hjælp kom ingen soldater ham til undsætning. Således lå han på jorden i 50 minutter, hvor han forblødte. Den eneste hjælp han modtog var fra nogle vest-berlinske betjentes, der kastede forbindinger ned til ham. Desværre var han for svag til selv at sætte dem på og døde efterhånden.
Checkpoint Charlie blev nedlagt 22. juni 1990 i forbindelse med Tysklands genforening.
I dag kan muren genopleves på Checkpoint Charlie Museum der ligger lige ved. Museumet har en ganske omfattende samling af billeder, fotos, avisudklip, film og ting, som dokumenter og fortæller om muren. Om dem der gravede tunler, om de to brødre i en personers fly, der hentede tredje ud ved at flyve over muren i små fly, om dem der sejlede til Danmark i en kajak. Det er spændende og skræmmende på en gang.
Checkpoint Charlie er meget besøgt af turister fra hele verden. Især amerikanere. Kom tidligt, brug en time eller to på museet og pust ud på en cafe bagefter. Der er altid liv i gaden. Det er let at finde. Tag toget til U-bahn station Kochstrasse. Så kan du ikke undgå at se mylderet af mennesker og junkhandlere i Friedrichstrasse.