Brandenburger Tor

Brandenburger Tor er den mest imponerende og den sidste bevarede byport i Berlin.

Der var oprindeligt 18 byporte på den gamle toldmur, som bestod fra det 18. og hen til midten af det 19. århundrede.

Under den kolde krig passerede Berlinmuren tæt vest om Brandenburger Tor, der således også blev et symbol på den delte by. Den første port er opført i 1731. Den fik en nyklassicistisk stil i 1788-91 fra tegninger af Carl Gotthard Langhans.

Porten er 26 meter høj og 66 meter bred. Facaden af sandsten var oprindeligt malet hvid. Det kostede 110.902 “taler”, 20 “groschen” og 10 “Phennige” at bygge Brandenburger Tor. Bygningen er opført ved Pariser Platz for enden af Unter den Linden og Straße des 17. Juni.

Oprindeligt skulle porten have heddet “Frihedsporten”, og quadrigaen (firspandet) øverst på porten, der er skabt af Johann Gottfried Schadow, skulle forestille “Fredens triumf“. Men blot 12 år efter skabelsen var freden slut. Napoleon lod i 1806, efter indtagelsen af Berlin, Quadrigaen slæbe med til Paris som krigsgods. Den kom tilbage i 1814, da Napoleon blev slået under slaget ved Leipzig, hvor mere end 100.000 døde på en dag.

Quadrigaen blev atter stillet på porten, men med en lille ændring skabt af Karl Friedrich Schinkel; der var nemlig indført et jernkors i Laurbærkransen. Efter denne tid omtales skulpturen som sejrsgudinden Viktoria.

I 1987 holdt USA’s daværende præsident Ronald Reagan en tale foran porten på den vestlige side, hvor han i sin tale udfordrede den sovjetiske leder Mikhail Gorbatjov med ordene “Mr. Gorbatjov – tear down this wall!” om Berlinmuren.